Táncházak hét határon túl

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Kultúrházak éjjel- nappal akció keretén belül hét határon túli település táncházában ropják  majd a magyar néptáncot.

15-én pénteken este hattól Ausztriában Bécsben csapnak először a húrok közé a Varjas zenekar tagjai. Linczenbolf Macimilian és Szabó Rubinka lesznek a táncházvezetők a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület által szervezett eseményen.

A szlovákiai Komáromban is a péntek estét választották a táncház időpontjának. Este nyolctól a RÉV A Magyar Kultúra Háza helyiségeiben a Horsa Banda és a Garabonciás Táncegyüttes várja az érdeklődőket.

Szerbiai helyszínünk Szabadka. Népkör Magyar Művelődési Központban szombaton már öttől kezdődnek a tánctanítások Rumenyákovoty Szilvia és Kárlo vezetésével a Rozsdamaró zenekar zenéjére. Házigazda a Ropogós táncegyüttes.

 

Ugyanekkor Szlovéniában Lendván is felcsendül a népzene a Békás Banda húrjai alól a Bánffy Központban. Éjfélig követik egymást a programok, lesz gyermektáncház óvodásoknak, kézműves foglakozás a dobronaki Kézművességek Házával, ifjúsági táncház és felnőtt táncház. A táncházat Szente János és Ragula Dalma vezeti.

 

Nagybányán a Teleki Magyar Házban 16-án este hattól a Soroglya zenekar muzsikál a Talpalat Néptánccsoport táncházában, ahol Kása Zsolt és Kása Melinda okítják a tánclépéseket.

Horvátországban Kórógy ad helyszínt az eseménynek. Egész nap zajlanak majd programok, ezek egyike lesz a táncház Bíró Roni zenekarával szombaton hét órától.

A Kokas banda is húzza a talpalávalót szombaton nyolctól a kárpátaljai Tiszapéterfalván ahol a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport a házigazda a Napsugár Egyesületi Házban.